El malbaratament de PUMSA s’ha d’acabar

PUMSA ha suposat fins a 2,52 milions d’euros en aportacions dels pressupostos públics aquest any 2021.

PUMSA ha suposat fins a 2,52 milions d’euros en aportacions dels pressupostos públics aquest any 2021. No podem seguir mantenint estructures deficitàries que requereixen de l’aportació municipal per la seva viabilitat només perquè s’ha fet tota la vida. Cal replantejar-nos el què i el com. Només així podrem fer un exercici de racionalització i rebaixar la despesa municipal.

PUMSA, que va ser el buc insígnia dels governs de majoria socialista, col·ligats o no, resta a l’expectativa, sense que ningú pugui assegurar si tindrà una mort digna. Els modes verbals “d’ara requalifico aquí i descatalogo allà”. “Avui conservo l’antiga nau i després en mano el seu enderroc”, fou una dinàmica diabòlica que va empobrir la ciutat i la va tornar perifèrica i suburbial.

Els problemes judicials dels acords adoptats per PUMSA, han hipotecat les possibles inversions municipals durant alguns anys.

Fa poques setmanes l’Ajuntament de Mataró va rebre un nou revés judicial, aquest ja definitiu, en el llarguíssim cas del sobrecost de l’edifici del Rengle. A més de no recuperar els diners del suposat sobrecost, s’hauran de pagar gairebé 100.000 euros de cost del judici.

L’empresa compta amb quatre línies de servei (Oficina local d’Habitatge, Gestió de Patrimoni, Gestió de l’estacionament de vehicles i l’Oficina Tècnica) que ens podríem estalviar fent una gestió directa a través del consistori.

Des de Junts per Mataró vam realitzar una proposta treballada amb diferents Col·legis Tècnics Professionals, Gremis de Constructors, notaris i la Cambra de la Propietat Urbanana de Mataró i el Maresme; per millorar-ne el temps d’expedició, així com centrar-nos en el procés de rehabilitació urbana a la nostra ciutat. La pilota és a la teulada del Govern municipal.

És evident que PUMSA com a estructura empresarial que presta serveis a l’Ajuntament de Mataró, ha quedat obsoleta.

Nosaltres ja hem decidit que aquest malbaratament s’ha d’acabar. A Mataró anem tard en posar sobre la taula el debat sobre l’organització que cal en relació al model de ciutat i els reptes de futur del municipi que necessitem. I després de sis anys de govern, són debats que haurien d’haver començat ja fa temps.

Alfons Canela.